14 medalii naționale, la Campionatul de sanie starturi

Posted by on Sep 15, 2014 in Sanie, Stiri | 0 comments

Ca de obicei în ultimii ani, Campionatele naţionale de sanie starturi au avut loc la Câmpulung Muscel, din judeţul Argeş, de data aceasta în perioada 12-14 septembrie, în finalul sezonului de vară al acestei discipline olimpice, un sezon care a mai cuprins şi Cupa României (seniori şi juniori I) şi Cupa Speranţelor (juniori II).

Mai clar ca niciodată, antrenorii Alexandru Comşa, Corina Drăgan şi directorul clubului, Liviu Turea, au format o echipă de juniori imbatabilă în ţară, alcătuită din Andrei Turea (fiul cel mare al directorului grupării prahovene), Marian Gîtlan, Flavius Crăciun şi Carmen Manolescu. Aceştia nu doar că au confirmat la categoria lor de vârstă, toţi fiind juniori II, dar au spulberat concurenţa şi la juniori I, având un cuvânt important de spus chiar şi la seniori.

Nouă dintre cele 11 titluri puse în joc la această ediţie a Campionatului naţional au fost adjudecate de CSO Sinaia, rezultate care se preconizau, într-o oarecare măsură, în urma performanţelor înregistrate la competiţiile premergătoare, Cupa României şi Cupa Speranţelor.

Andrei Turea a reuşit cea mai importantă performanţă, unică în istoria acestui sport în România, reuşind să câştige titlul naţional la toate categoriile de vârstă, deşi este junior II. De remarcat faptul că nici Marian Gîtlan nu a fost departe de colegul său de echipă, aceştia având un duel extraordinar pentru medalia de aur, la toate cele trei categorii de vârstă, diferenţa dintre ei fiind de doar câteva miimi de secundă.

Nici la seniori cei doi nu au avut, practic, rivali, în ciuda oboselii acumulate după ce se luptaseră pentru titlul naţional la juniori în zilele precedente şi au concurat în etapele de Cupa Speranţelor şi Cupa României, la categoria lor de vârstă. Astfel, Turea şi Gîtlan au reuşit să îl devanseze pe fostul component al clubului, Valentin Creţu, originar din Sinaia şi participant la Jocurile Olimpice de la Soci, care, surprinzător, a fost departe de cei doi mai tineri combatanţi ai săi.

În plus, de menţionat că Marian Gîtlan a mai avut grija şi probei de dublu, la care, alături de Flavius Crăciun, au fost aproape de a realiza surpriza de a-i învinge pe componenţii lotului olimpic de seniori, Cosmin Atodiresei/Ştefan Musei. După ce şi-au adjudecat fără probleme titlurile la juniori I şi II, sportivii prahoveni au pierdut, însă, la o singură miime de secundă medalia de aur la seniori în favoarea echipajului de la CSU Piteşi, rezultat care ar trebui să dea de gândit oficialilor forului naţional.

Echipa din Sinaia a fost completată de rezultatele extraordinare ale energicei Carmen Manolescu, aceasta dominând campionatul la junioare, în timp ce la senioare a dat deja un prim semnal de alarmă principalelor contracandidate. Carmen a reuşit o evoluţie din ce în ce mai bună, care a culminat cu o ultimă manșă excelentă, prin care a urcat pe a treia treaptă a podiumului.

Campioană a devenit tot o sportivă din Prahova, şi ea începându-şi activitatea la CSO Sinaia, Raluca Strămăturaru.

Având în vedere rezultatele din probele individuale şi de dublu, în concursul pe echipe CSO Sinaia nu a avut emoţii, adjudecându-şi titlurile naţionale atât la seniori, cât şi la juniori.

Prin aceste performanţe, clubul din Sinaia a scris istorie, având sportivi pe podium la toate probele, câştigând în total 14 medalii.

Despre aceasta, directorul clubului, Liviu Turea, a declarat:

„Aceste rezultate se datorează muncii depuse de antrenori şi de sportivi, totodată, în ultimii cinci ani de pregătire. Am demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, valoarea Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia. Evident, acum urmează câteva zile de pauză pentru copii, după care vom reveni la antrenamente, deoarece scopul nostru principal îl reprezintă calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lillehammer, din 2016, la care această generaţie pe care o avem în prezent are mari şanse de calificare. Pentru asta, însă, ne trebuie stagii de pregătire pe gheaţă, în special pe pârtia din Norvegia, unde sperăm să facem rost de fondurile financiare necesare pentru a ajunge în această toamnă, mai ales că nu se va merge la etapele de Cupa Mondială din America de Nord”.

Ar fi de adăugat absenţa celor doi olimpici de la CSO Sinaia, Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, aceştia având alte obligaţii profesionale în această perioadă.

Rezultate:

Campionatul naţional de seniori

Simplu masculin:

 1. Andrei Turea, CSO Sinaia – 4,499 sec. (1,496/1,495/1,508)
 2. Marian Gîtlan, CSO Sinaia – 4,502 sec. (1,499/1,499/1,504)
 3. Valentin Creţu, CSAM Bucegi – 4,566 sec. (1,505/1,528/1,533)

Simplu feminin:

 1. Raluca Strămăturaru, CSAM Bucegi – 4,785 sec. (1,596/1,595/1,594)
 2. Denisa Poştoacă, CS Muscel – 4,878 sec. (1,619/1,637/1,622)
 3. Carmen Manolescu, CSO Sinaia – 4,895 sec. (1,639/1,636/1,620)

Dublu:

 1. Cosmin Atodiresei/Ştefan Musei, CSU Piteşti – 4,466 sec. (1,492/1,478/1,496)
 2. Marian Gîtlan/Flavius Crăciun, CSO Sinaia – 4,467 sec. (1,493/1,475/1,499)
 3. Ştefan Titi/Ştefan Ionescu, CSŞ Vatra Dornei – 4,482 sec. (1,491/1,503/1,488)

Echipe:

 1. CSO Sinaia (Carmen Manolescu, Andrei Turea, Marian Gîtlan/Flavius Crăciun) – 4,655 sec. (1,627/1,517/1,511)
 2. CSU Piteşti (Mădălina Roşca, Ionuţ Ţăran, Cosmin Atodiresei/Ştefan Musei) – 4,686 sec. (1,642/1,517/1,507)
 3. CSŞ Vatra Dornei (Cezara Curmei, Ştefan Ionescu, Ionuţ Nichituş/Vasile Ursuţ) – 4,709 sec. (1,650/1,542/1,517)

Campionatul naţional de juniori I

Simplu masculin: 1. Andrei Turea; 2. Marian Gîtlan.

Simplu feminin: 1. Carmen Manolescu.

Dublu: 1. Marian Gîtlan/Flavius Crăciun.

Echipe: 1. CSO Sinaia (Carmen Manolescu, Andrei Turea, Marian Gîtlan/Flavius Crăciun).

Campionatul naţional de juniori II

Simplu masculin: 1. Andrei Turea; 2. Marian Gîtlan.

Simplu feminin: 1. Carmen Manolescu.

Dublu: 1. Marian Gîtlan/Flavius Crăciun.

Cupa României seniori, clasament final:

Marian Gîtlan – locul 1 simplu, Gîtlan/Crăciun – locul 2 dublu

Cupa României juniori, clasament final:

Carmen Manolescu – locul 2 simplu, Marian Gîtlan – locul 1 simplu, Gîtlan/Crăciun – locul 1 dublu

Cupa Speranţelor juniori II, clasament final:

Carmen Manolescu – locul 1 simplu, Marian Gîtlan – locul 1 simplu, Andrei Turea – locul 2 simplu, Gîtlan/Crăciun – locul 1 dublu

 

Spune-ţi părerea