CSO Sinaia, cele mai multe medalii la Campionatul naţional de sanie

Posted by on Dec 27, 2011 in Sanie, Stiri | 1 comment

La fel ca anul trecut, în săptămâna de dinaintea Crăciunului, pe pârtia de la Innsbruck-Igls, din Austria, Federaţia Română de Bob şi Sanie a organizat o nouă ediţie a Campionatului naţional de sanie. Una dintre cele mai redutabile echipe din ţară, cea a Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia, condusă de antrenorii Corina Drăgan şi Alexandru Comşa, nu a lipsit, având cinci reprezentanţi în concurs.

În competiţia seniorilor au participat Valentin Creţu şi Violeta Strămăturaru, sportivi care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010, iar la categoria juniorilor, care au punctat şi în clasamentul open (seniori+juniori), au concurat Loredana Şovăială, Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu. De asemenea, au fost prezenţi şi doi tineri de perspectivă ai clubului, care nu au intrat în concurs, dar au efectuat câteva coborâri pe pârtia austriacă pentru a câştiga experienţă: Andrei Turea (fiul cel mare al directorului clubului, Liviu Turea) şi Marian Gîtlan.

Valentin Crețu și antrenorul Alexandru Comșa

Valentin Crețu și antrenorul Alexandru Comșa

Trebuie menţionat, totodată, faptul că de la CSO Sinaia a lipsit Ciprian Plumb, care s-a accidentat grav exact cu o săptămână înainte de campionat, la o etapă de Cupă Mondială de juniori, desfăşurată chiar pe pârtia de la Innsbruck-Igls. Din cauza acestui accident, Ciprian va absenta şi de la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret, la care era singurul român calificat în proba masculină de sanie.

La fel ca în sezonul trecut, Valentin Creţu a fost nevoit să participe la proba de simplu cu sania colegei sale Violeta Strămăturaru. Acesta a sosit cu numai două zile înainte de participarea la competiţie, fiind prezent la etapa de Cupă Mondială de la Calgary, însă sania sa de concurs a ajuns după proba de simplu. Chiar dacă sania a fost ceva mai mică pentru statura sa, Valentin şi-a apărat cu succes titlul naţional, impunându-se fără emoţii, la peste o secundă de următorul clasat, dovedind că nu are rival în ţară, la ora actuală.

Alexandru Teodorescu a avut o evoluţie constantă, situându-se pe locul al şaselea, cu o întârziere de 1,878 secunde faţă de Valentin. În ierarhia juniorilor, însă, Alexandru a adus pentru CSO Sinaia medalia de bronz. Radu Şovăială s-a situat pe locul 14 în clasamentul general.

Violeta Strămăturaru

Violeta Strămăturaru

La feminin, deşi a avut cel mai bun start din concurs în ambele manşe, Violeta Strămăturaru a sosit pe locul secund, la o zecime de secundă de ocupanta locului întâi, Mădălina Roşca, adjudecându-și medalia de argint.

Calificată la Jocurile Olimpice de tineret şi după o săptămână în care a mers foarte bine, Loredana Şovăială a fost aproape de a urca pe podiumul de premiere. După prima manşă se afla la patru zecimi de lidera ierarhiei, însă o mică eroare în a doua manşă a făcut ca aceasta să încheie întrecerea pe locul al patrulea, la 1,223 secunde de învingătoare şi la numai 21 de sutimi de poziţia a treia. Totuşi, Loredana a câştigat titlul de vicecampioană naţională la categoria junioarelor.

Corina Drăgan şi Loredana Şovăială

Antrenoarea Corina Drăgan şi Loredana Şovăială

La dublu, echipajul Radu Şovăială/Alexandru Teodorescu s-a descurcat foarte bine, fiind aproape să producă o surpriză şi să încurce socotelile primelor formaţii de seniori ale României, Paul Ifrim/Andrei Anghel şi Cosmin Chetroiu/Ionuţ Ţăran. În cele din urmă, reprezentanţii clubului prahovean s-au situat pe locul al treilea în ierarhia seniorilor, adjudecându-şi, însă, titlul naţional la categoria juniorilor.

În concursul pe echipe, CSO Sinaia se afla pe prima poziţie după evoluţiile lui Valentin Creţu şi Violetei Strămăturaru, având un avans de opt zecimi de secundă faţă de CSU Piteşti. Însă, după o prestaţie ezitantă la dublu a echipajului Şovăială/Teodorescu formaţia prahoveană s-a situat pe locul al treilea, gruparea din Argeş adjudecându-şi medaliile de aur.

Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu

Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu

Trebuie menționat faptul că zăpada de pe pârtie a făcut gheaţa moale şi, astfel, lentă, punându-le probleme sportivilor CSO Sinaia, care nu au avut decât un rând de patine pentru sanie, pregătite special pentru gheaţă bună, rapidă.

Rezultatele complete ale probelor Campionatului naţional:

Clasament simplu masculin

Clasament simplu feminin

Clasament dublu

Clasament echipe

Spune-ţi părerea