Maria Constantin şi Andreea Grecu au testat, în premieră, pârtia olimpică de la Soci

Posted by on Mar 19, 2012 in Bob, Stiri | 0 comments

Reprezentanta Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia, Maria Constantin, a fost selectată de către Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton pentru a testa, în premieră, pârtia de la Soci, din Rusia, care va găzdui Jocurile Olimpice din 2014. Forul internaţional a ales şase  echipaje în total (trei de fete şi trei de băieţi) pentru a testa pârtia de la Soci, recent construită, în scopul omologării acesteia.

Motivele pentru care Maria Constantin a fost invitată de FIBT să testeze pârtia rusă sunt reprezentate de faptul că aceasta s-a situat pe locul 12 în clasamentul Cupei Europei, dar a câştigat şi concursul şcolii de pilotaj, organizat în noiembrie, la Innsbruck, în Austria, la care a depăşit chiar şi numeroase echipaje de băieţi.

„Nicola Minichiello a fost cea care m-a anunţat că sunt invitată să testez pârtia de la Soci, ca urmare a rezultatelor obţinute la Cupa Europei şi la şcoala de pilotaj. Sunt foarte fericită că am avut şansa de a participa pe această pârtie înaintea multor alte echipaje din lume”, a declarat Maria.

Despre această acţiune a forului internaţional, antrenorul clubului din Sinaia, Paul Neagu, a menţionat:

„Federaţia internaţională organizează astfel de sesiuni de testare la fiecare pârtie nouă. La aceste teste nu participă numai sportivi din elita mondială, ci şi începători care au potenţial, aşa cum este şi Maria, în prezent. Iar aceasta a demonstrat că are calităţi deosebite, fiind invitată să testeze pârtia de la Soci”.

Echipajul a fost completat de către Andreea Grecu, sportivă care a fost prezentă, în ianuarie, la Jocurile Olimpice de tineret, alături de sora mai mică a Mariei Constantin, Ana Constantin, şi la care s-a situat pe locul şase.

Andreea Grecu şi Maria Constantin, pe pârtia de la Soci

Andreea Grecu şi Maria Constantin, pe pârtia de la Soci

Echipajul românesc a fost cel mai tânăr dintre cele participante, Maria având 20 de ani, iar Andreea – 18 ani.

Despre Andreea, Maria a declarat: „M-am simţit foarte bine şi îi mulţumesc Andreei că a avut curajul de a testa alături de mine o pârtie nouă. Şi s-a descurcat foarte bine, deoarece am avut starturi chiar şi la două zecimi de echipajul Statelor Unite ale Americii”.

Cele două sportive de la CSO Sinaia au susținut 14 coborâri, iar conform antrenorului Paul Neagu organizarea a fost de excepţie:

„Totul a fost perfect. Ospitalitatea ruşilor, condiţiile de cazare. Iar pârtia este un monument arhitectural, cu siguranţă nu este ceva temporar, doar pentru Jocurile Olimpice din 2014”.

Maria a fost impresionată de modul în care a fost realizată pârtia şi consideră că este foarte tehnică, pilotajul contând mai mult decât în cazul altor piste din lume:

„Este o pârtie sigură, nu este foarte periculoasă, cum este cea de la Whistler, spre exemplu. În schimb, este foarte solicitantă din punctul de vedere al pilotajului. Am avut ceva emoţii, dar am reuşit să încheiem toate coborârile şi ne-am simţit bine. Vreau să adaug faptul că Paul a fost trup şi suflet alături de noi, încercând să ne explice tot ce se poate despre modul de a merge pe această pârtie”.

Privind modul în care s-au descurcat sportivele sale, antrenorul Paul Neagu a apreciat:

„Au mers nu bine, ci foarte bine! Chiar au depăşit aşteptările tuturor antrenorilor prezenţi din Canada, Statele Unite ale Americii, Germania şi România. Au fost foarte curajoase şi au demonstrat că au o capacitate deosebită de a înţelege indicaţiile şi de a transpune teoria în practică. Pârtia este una foarte sigură, iar pentru prima dată la testarea unei pârtii nu s-a înregistrat nicio răsturnare. În schimb, este foarte tehnică, necesitând o atenţie sporită din partea pilotului, care trebuie să aibă o viteză de reacţie ridicată. Nu este o pârtie pe care să o poţi învăţa după 20 de coborâri, având viraje cu  multe posibilităţi de abordare”.

Maria Constantin şi Andreea Grecu (dreapta), alături de celelalte două echipaje care au participat la testele de la Soci

Maria Constantin şi Andreea Grecu (dreapta), alături de celelalte două echipaje care au participat la testele de la Soci

Marea dorinţă a Mariei Constantin este aceea de a participa la Jocurile Olimpice, iar în 2014 are o oportunitate mare să-şi îndeplinească acest vis, mai ales că are un mic avantaj faţă de celelalte echipaje, prin coborârile la care a luat parte în cadrul testelor.

„Aceste teste reprezintă un avantaj pentru Maria, care, însă, trebuie să continue pe aceeaşi linie pentru a se putea califica la Jocurile Olimpice din 2014, deoarece e un drum lung până acolo”, a mai adăugat Paul Neagu.

Chiar dacă actualul sezon competiţional s-a încheiat, Maria Constantin şi fiul antrenorului Paul Neagu, Andreas Neagu, vor fi prezenţi, la finalul acestei luni, pe pârtia de la La Plagne, din Franţa, pentru a testa noi materiale de concurs în vederea sezonului viitor. Aceştia vor participa împreună cu echipa Germaniei.

Spune-ţi părerea